Je eerste blog schrijven

De blog editor is ervoor gemaakt om makkelijk en snel een blog te publiceren. Het is een versimpelde versie van de WordPress Gutenberg editor, maar heeft gelijkertijd een aantal unieke functies.

De basis van de blog editor

In de basis werkt de blog editor heel simpel. Je begint gewoon met typen van content. Er wordt dan standaard een paragraaf-blok gemaakt.

Je werkt in de editor met verschillende blokken. In de praktijk zul je waarschijnlijk vooral gebruik maken van blokken:

• Paragraaf
  • Heading
  • Afbeelding

Iedere keer dat je op de enter-toets op je toetsenbord klikt wordt er een nieuw paragraaf-blok toegevoegd.

Paragraaf naar heading

Wil je een paragraaf-blok omzetten naar een heading-blok? Ga dan met je muis over het blok, klik op het blok-icoontje rechtsboven en verander deze naar Heading.

Een paragraaf blok omzetten naar een heading blok
Een paragraaf-blok omzetten naar een heading-blok.

Zodra je paragraaf-blok is omgezet naar een heading-blok kun je ook de heading kiezen (H1 t/m H6).

Heading veranderen van H2 naar H3
Heading aanpassen van H2 naar H3.

Afbeelding toevoegen

Je kunt een paragraaf-blok niet omzetten naar een afbeelding. Het toevoegen van een afbeelding gaat op een iets andere manier.

Hier heb je verschillende manieren voor.

De eerste mogelijkheid is om linksboven op het (+) icoontje te klikken. Er opent zich nu een paneel met allemaal verschillende blokken.

Het afbeelding-blok vind je onder Media.

Een makkelijkere manier om een afbeelding toe te voegen is door deze simpelweg vanaf je desktop op de juiste plek in de blog editor te slepen.

Alle beschikbare blokken

Misschien heb je het al gezien, maar klik je op het (+) icoon linksboven, dan verschijnen alle beschikbare blokken.

Hieronder vind je de verschillende blokken nog eens in een overzicht.

SectieBlokOmschrijving
TekstParagraafBouwsteen van je verhaal.
HeadingOrganiseer je inhoud zodat bezoekers (en zoekmachines) de structuur van je inhoud begrijpen.
LijstLijsten maken met opsommingstekens en nummers.
CitaatGeef een citaat een visuele nadruk.
CodeStukjes code tonen zonder dat deze worden uitgevoerd.
TabelPerfect voor het delen van grafieken en gegevens.
MediaAfbeeldingEen afbeelding om je tekst te ondersteunen.
VideoEen video uit je mediabibliotheek insluiten (WebM-formaat, maximaal 1MB).
OntwerpKnoppenMaak een call-to-action.
ScheidingstekenMaak een onderbreking tussen alinea’s of secties.
WidgetsShortcodeAangepaste elementen toevoegen met een WordPress shortcode.
InsluitingenFormulierenFormulier uit de form builder insluiten.
PollPoll uit de form builder insluiten.
QuizQuiz uit de form builder insluiten.
InsluitenEen blok toevoegen dat inhoud van andere sites laat zien, zoals Twitter, YouTube, Spotify of Vimeo.
Ultimate blocksContent ToggleMaak FAQ inclusief schema.org markup.
Table of ContentsEen automatisch gegenereerde inhoudsopgave op basis van headings.
Content FilterLaat je bezoekers het je content filteren.
How toMaak een how-to inclusief schema.org markup

Blokken aanpassen

Je kunt nagenoeg alle blokken aanpassen naar je eigen wens.

Zo kun je bij een paragraaf de lettergrootte, maar ook de kleur van de letters en achtergrond aanpassen.

Met een afbeelding heb je weer hele andere opties.

Afbeeldinginstellingen

Om de instellingen van een blok aan te passen klik je eerst met je muis op het desbetreffende blok. Vervolgens klik je rechtsboven op het tandwieltje. Hier kun je de verschillende instellingen aanpassen.